Yulaf Ezmesi Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yulaf ezmesi, yulaf ve su veya süt gibi sıvı malzemelerle hazırlanan bir kahvaltılıktır. Nesillerdir besleyici, lezzetli ve sağlıklı bir öğün olarak kabul edilmiştir. Bu süper besinden en iyi şekilde yararlanmak için sizlere bazı tüyolar vereceğiz. Örneğin hazır paketli ürünlerde şeker ve kimyasal maddeler yer alır. Doğru ürünü seçmek için etiketini okuyabilirsiniz. Güne iyi hissederek başlamak adına birçok kişi yulaf ezmesini kahvaltıda tercih ediyor. Yulaf katı halde de yenebiliyor ancak sütle, çayla, kahveyle ve suyla yumuşatarak yulaf gevreklerini lapa veya ezme haline getirmek daha mantıklıdır. İşte, yulaf ezmesi faydaları, zararları ve kullanım şekline dair tüm detaylar!
Yulaf Ezmesi Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Yulaf ezmesinin LDL adı verilen kötü kolesterolü düşürme yeteneği kanıtlanmıştır. Bunu beta glukan adı verilen çözünür lif türüne borçludur. En sağlıklı ve popüler besinlerden biridir. Ara öğünlerde ve kahvaltılarda birçok kişinin tercihi olmuştur. Kalp dostu, şeker dostu, kilo vermeye yardımcı bu besin pek çok faydaya daha sahiptir.
Yulaf ezmesinin içeriğinde potasyum, kalsiyum, demir gibi birçok yararlı mineral, E vitamini ve B grubu vitaminleri başta olmak üzere birçok yararlı madde ve besin lifi bulunuyor. Beta glukan ve lifler sebebiyle sindirim sistemini korur. Kabızlık, diyabet, kolesterol, obezite, stres, kaygı, depresyon ve uykusuzluk gibi sorunlarla baş etmemizi sağlar.
İşte yulaf ezmesi faydaları:
- Kan şekeri seviyelerini düşürür
- Antioksidanlar sağlar
- Bağırsaklarınızdaki sağlıklı bakterileri artırır
- Kilonuzu yönetmek için tok hissetmenize yardımcı olur
- Kabızlığı giderir
- Cilt kaşıntısını ve tahrişini giderir
- Kolon kanseri riskini düşürür.
Yulaf Ezmesi Nasıl Tüketilir, Nerelerde Kullanılır?
Yulaf ezmesini ocakta, mikrodalgada veya başka bir yöntemle pişirip tüketebilirsiniz. Süt, yoğurt ve meyvelerle karıştırılabilir. Yulaf lapası da ezmesi de aynı mantıkla hazırlanabilir. Küçük bir tencerede tuz ve suyu ısıtıp kaynamaya başlayınca 1 su bardağı yulaf ekleyin. Karıştırın ve yaklaşık 5 dakika veya yulaflar suyu çekene kadar pişirin.
Demlendikten sonra dilerseniz fazla suyunu süzüp yiyebilirsiniz. Süt, meyveler, şeker, bal, pekmez gibi yardımcı besinlerle birlikte yulaf ezmesi pişirilebiliyor. Lapa kıvamındaki bu besin çikolata, dondurma, yemişler ve meyvelerle süslenebilir. Hafif tatlı olarak Hindistan cevizi sütü ya da badem sütü ile birlikte yulaf lapası hazırlayabilirsiniz. Yulaf barı, pancake ve smoothie tariflerine de eklenebilir.
Yulaf Ezmesinin Zararları Var Mıdır?
Yulaf ve yulaf bazlı ürünler, sağlıklı kişilerde çok fazla olumsuz etki yaratmaz. Bazı kişilerde mide krampı, gaz ve şişkinliğe sebep olabilir. Bundan başka avenin duyarlılığı olan kişilerin yulaf tüketmemesi önemlidir. Bu kişilerde yulaf ezmesi tüketiminin, sindirim sistemi sorunlarına yol açtığı bilinir. Yulafın yan etkileri veya zararları hakkında kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Eğer bir sindirim sistemi sorunu bulunuyorsa öncesinde doktora danışmak önemlidir.