Brokolinin Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Brokoli tıpkı minyatür bir ağaca benzer. Brassica oleracea olarak bilinen bitki türlerine aittir. Lahana, Brüksel lahanası ve karnabahar ile aynı aileden gelir. Turpgiller familyasından yeşil kıvırcık sebze pek çok ülkede temel gıdalardan biridir. Brokoli, vitaminler, mineraller, lif ve antioksidanlarla dolu olduğundan en faydalı gıdalardan biridir. İrili ufaklı çiçekli başlara sahip bu bitki en popüler sebzelerden biri olsa da, pek çok kişi tarafından tüketilmemektedir. Brokoli; portakaldan çok daha fazla C vitamini içerir ve sıfır yağ içerir. Brokoliden hala hoşlanmıyorsanız, bundan böyle bu sebzeyi sevmeniz için geçerli sebepleriniz olacak. İşte, brokolinin faydaları, özellikleri, tüketim şekli ve kullanıldığı yerler!
Brokolinin Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Brokoli, insan sağlığı açısından en gerekli ve faydalı sebzelerden birisidir. Kalp, diyabet, kanser gibi ciddi hastalıklara karşı vücudumuzu savunur. Sağlıklı hücreleri desteklerken, serbest radikaller ve oksidatif strese karşı bağışıklığı güçlendirir. Zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Vücudun pH seviyelerini dengeleyen, alkali grubundan bir sebzedir. Çiğ veya pişmiş olarak yenebilir, suyu içilebilir ve kokusuna rağmen mutlaka herkesin tüketmesi gereken besinlerden biridir.
Brokoli besin değerleri:
Karbonhidrat, protein, yağ, lif, bakır, kalsiyum, çinko, demir, manganez, magnezyum, potasyum, fosfor, selenyum, A, C, K, B6 ve B9 vitaminlerini içerir.
İşte, brokolinin faydaları:
- Kansere yakalanma riskini azaltır.
- Kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
- Yüksek tansiyon ve kolesterolü kontrol altında tutar.
- Enflamasyonu önler.
- Kemik erimesini önler, kemik ve iskelet sağlığını korur.
- Beyin sağlığını destekler.
- Kan şekerini dengeler.
- Osteoporoz ve romatizmal hastalıklarda riski azaltır.
- Bağışıklığı güçlendirir.
- Grip, katarakt ve kansızlık için bire birdir.
- Göz sağlığı için faydalıdır.
- Günlük toksin atılımını sağlar.
- Mideyi rahatlatır.
- pH dengesini korur.
- Cilt sağlığını geliştirir. Kırışıklık ve yaşlanma belirtilerini azaltır.
- Saç ve tırnakları besler.
- Sindirim sistemi sağlığını korur. Kabızlığa çare olur.
- Detoks etkisi yaratır.
Brokoli Nasıl Tüketilir, Nerelerde Kullanılır?
Brokoli vitamin ve mineraller açısından zengindir, portakaldan çok daha fazla C vitamini içerir ve sıfır yağ içerir. Brokolinin besin içeriği çiğ veya pişmiş olarak tüketilmesine göre değişir. Brokoliyi kaynatırken suda çözünen vitaminler ve diğer bileşikler kaybolabilir. Brokoli suyu metabolizmayı hızlandırır. Detoks etkisine sahip olan bu içecek diyetlerde yer alabilir.
Haşlanmış suyu içilerek iştah bastırılabilir. Brokoliyi en fazla 5 dakika pişirmek önemlidir, çünkü fazla piştiğinde besin değerlerini kaybeder. Brokolinin salatası, çorbası ve yemeği yapılır. Çiğ olarak yenebilir. Suyu ve çayı hazırlanıp tüketilebilir. Cilt üzerinde olumlu etkilere sahiptir, bu sebeple direkt cilde sürülebilir.
Brokolinin Zararları Var Mıdır?
Brokoli sindirimi hızlandırdığı için yemeği veya suyu aşırı tüketildiğinde, ishal, gaz sancısı gibi mide ve bağırsak problemleri görülebilir. Kan inceltici ilaç kullananlar, tiroid yetmezliği yaşayanlar, ishal sorunu olanlar brokoli tüketmemelidir. Aşırı brokoli tüketenler mutlaka iyot değeri yüksek gıdalar da tüketmelidir. Çünkü tuz alımını azaltacaktır. Günlük önerilen tüketim miktarı 50 gramdır. Bunu aşarsanız mide ekşimesi, döküntü, gaz ve alerji gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.