Biberiye Çayı Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Biberiye, geleneksel bitkisel tıpta ve Ayurveda alanındaki uygulamalarda uzun yıllardır kullanılmaktadır. Mutfaklarda ve aromatik kullanım alanlarında en popüler bitkilerden ve bitki çaylarından biridir. Biberiye çalısı (Rosmarinus officinalis) Güney Amerika ve Akdeniz bölgesine özgüdür. Nane, kekik, melisa ve fesleğen ile birlikte Lamiaceae bitki ailesinin bir parçasıdır. Pek çok insan biberiye çayını tadı, aroması ve sağlığa faydaları nedeniyle sever. Özellikle et yemeklerine yakıştırılan taze biberiye, çayı ve yağı ile de çok sık tercih ediliyor. Hatta yağının cilt bakımında kullanıldığı bilinir. Biberiye bitkisinin özelliklerini sizler için araştırdık. Bakalım, biberiye çayı faydaları nelermiş? Faydaları dışında, yan etkileri var mı, özellikleri ve kullanım şekli nasılmış görelim.
Biberiye Çayı Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Biberiye bitkisinin kullanımı çok eski yıllara dayanıyor. Pek çok kültürde sayısız hastalığı tedavi etmede kullanılan ve botanikte adı Rosmarinus Officinalis olan biberiyeyi hoş kokusu ve aromasıyla mutfaklarımıza alıyoruz. Limon, çam ve naneye benzer kokusu ve tadıyla biberiye çayının canlandırıcı bir etkisi var. Akdeniz kökenli bu bitki her dönem yemyeşildir. Yapraklarından hem çay hem esansiyel yağ yapılır. Sindirime, saç ve cilde, iç hastalıklara çok faydalıdır. Biberiye çayı faydaları şu şekilde özetlenebilir:
- Gaz, şişkinlik, hazımsızlık gibi sindirim şikayetlerine iyi gelir.
- Sağlıklı bir bağırsak florasına kavuşmamızı sağlar.
- Kabızlığa ve kilo kaybına yardımcı olur.
- Vücudumuzdaki serbest radikallerin neden olduğu hasarı önler.
- Vitamin, mineral ve antioksidan değeri yüksektir.
- Enfeksiyon, virüs ve genel hastalıkları def eder.
- Kan şekeri düzeyini kontrol altında tutar. Şeker hastaları tüketebilir.
- Kalp sağlığını korur ve geliştirir. Kalp ve tansiyon sorunlarını önler.
- Kan dolaşımını artırır.
- Saçları güçlendirir, dökülmeyi önleyerek saçların uzamasını sağlar.
- Cildi güzelleştirir.
Biberiye Çayı Nasıl Yapılır ve Tüketilir?
Biberiyeyi aktardan ve marketten kolayca bulabilirsiniz. Yapraklarından, tozundan ve sapından çayını demleyebilirsiniz. Tozu veya taze yaprakları kaynar suda demlenerek çayı yapılır. Kafein içermez, günde birkaç fincana kadar içilebilir. Biberiye; antioksidan, antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Ayrıca, salisilik asit, potasyum dahil rosmarinik ve kafeik asitleri içermesi sebebiyle çok sağlıklı bir içecektir. Biberiye tek başına içilebildiği gibi nane, ıhlamur, kuşburnu, adaçayı, yeşil çay, yasemin, bal, limon, tarçın, zencefil ile birleştirilebilir.
Biberiye Çayının Zararları Var Mıdır?
Tüm bitkisel ürünlerde olduğu gibi biberiye çayının da aşırı tüketimi yan etkilere yol açabilir. Bitki çaylarına hassasiyetiniz yoksa, kafeinsiz bu çayı rahatlıkla günde bir fincan içebilirsiniz. Hamile ve emziren kadınların tüketmesi önerilmiyor. Yüksek tansiyon, kolit, ülser ve epilepsi hastaları doktoruna danışarak tüketmelidir. Ağrı kesici olarak aç karnına biberiye çayı içebilirsiniz. Uyku getirdiği için uyku sorunu olanlar, yatmadan bir iki saat önce bu çayı tüketebilir. Tüm bunların dışında çayın bilinen bir yan tesiri yoktur.