Sumak Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Sumak, Rhus bitkisinin yani sumak ağacının meyvelerinden elde edilen ekşi tada sahip kırmızıya yakın renkte bir baharat türüdür. Akdeniz mutfağının en popüler besinlerinden biridir. Ekşimsi tadıyla pek çok kültürde yer alır. Sumak bitkisi; toz halinde, tane olarak, salata ve yemeklerde tüketilebileceği gibi sumak çayı şeklinde de tüketilebilmektedir. En fazla antioksidan içeren besinlerden olan sumağın sağlık için sayısız faydasından söz edilebilir. Sumağı, belli tariflerde baharat olarak, yemeklerde çeşni olarak ve çay şeklinde kullanabilirsiniz. Sumak ülkemizde Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere genellikle Anadolu kültüründe öne çıkıyor. Hazır çiğ köfte ve kebap türlerinde sıklıkla karşımıza çıkıyor. Sumak ekşisi diye bir kültürümüz de var. İşte, sumak faydaları ve özellikleri hakkında merak edilenler!
Sumak Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Ülkemiz topraklarında yetişen ve sayamayacağımız kadar çok hastalığa bizi koruyabilen sumak, doğu ve güneydoğu illerimizde yemek tariflerine sıklıkla kullanılır. Lezzetli ve faydalı bu besin, yiyecek ve içecek formunda tüketilebilir. Sumak ağacının meyvelerinden elde edilen bu baharatın meyveleri gibi kırmızımsı bir rengi vardır. Meyveler kurutulup toz haline getirilerek baharat olarak satılır. Antiinflamatuar ve antioksidan etkileri bir yana çok değerli bileşenlere sahiptir. İşte, sumak faydaları!
- Antioksidandır. Bu sayede vücuttaki serbest radikalleri azaltır ve oksidatif stres düzeyini düşürür.
- Kanser, kalp hastalıkları ve kronik hastalıklarla mücadele eder.
- Antiinflamatuar özelliğe sahip olan bu baharat, soğuk algınlığı başta olmak üzere enfeksiyon hastalıklarıyla savaşma gücünü arttırır.
- Kan şekerini düzenler.
- Enfeksiyonlara karşı korur. Bağışıklığı ve direnci artırır.
- Diüretik özelliği nedeniyle idrar söktürür. Toksinleri atar.
- Kolesterol ve tansiyonu dengede tutar.
- Adet sancılarını azaltır. Anne sütünü artırır.
- Kalbi destekler ve karaciğeri korur.
- İltihaplanma, yüksek ateş, cilt iltihabı, bronşit gibi pek çok hastalığa şifa olur.
Sumak Nasıl Tüketilir, Nerelerde Kullanılır?
Sumak çayı diyette kullanılabilir. Detoks etkisi yaratır. Sindirime ve dolaşıma katkısı büyüktür. Sumak yapraklarını çiğnemek deri döküntüleri ve de iltihaplı diş etlerine iyi gelmektedir. Suyu ve yapraklarının cilde sürülmesi cilt sorunlarını ve yaraları tedavi ettiği gibi cildi geliştirir, güzelleştirebilir. Sumak popüler ve ekşi ve mayhoş bir baharattır. Acılı yemeklerde, salata, garnitür, kebap, çiğ köfte gibi yöresel tatlarda yer alabilir. Soğanın acısını almak adına üzerine serpilebilir. Sumak suyu veya çayı kaynar suya tane veya toz sumak atıp, 5 dakika bekletildikten sonra hazır hale gelir. Günde bir fincan bu karışımdan içilebilir.
Sumak Zararları Var Mıdır?
Her bitki ve baharatta olduğu gibi sumağın da bazı zararları vardır. Olası yan etkilerinden biri bağırsakta yağ emilimini engelleme ihtimalidir. Aşırı miktarda tüketildiğinde hızlı kilo vermeye sebep olabilir. Aynı şekilde kan basıncını ve tansiyonu hızlıca yükseltebilir. Kabızlığa yol açabilen bu baharatı sık sık yememek gerekir. Bu nedenle ideal ölçülerde sumak tüketilmesi tavsiye edilir.