Semizotu Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Semizotu, dünya çapında yaygın bir ottur. Ama sadece bir ot olarak kabul edilmesi, onun değersiz olduğu anlamına gelmez. Ekşimsi ve kendine has tadıyla her mutfakta yeri vardır. Bahçe sebzesi olarak yetiştirilir. Doyurucu, sağlıklı, lezzetli bir bitki ve sebzedir. Semizotu, önemli sağlık yararları sağlayabilecek vitaminler, mineraller ve antioksidanlara sahiptir. A ve C vitamini açısından zengindir. Tıpkı ıspanak gibi çok sevilen sebze yemeği yapılır. Çiğ ve pişmiş şekilde tüketilebilir. Semizotunun nerelerde, nasıl kullanıldığına ve ne kadar tüketilmesi gerektiğine değineceğiz. Bu makalede semizotu faydaları, olası yan etkileri, tüketimi ve özellikleri hakkında detaylı bilgiler paylaşacağız.
Semizotu Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Semizotunda, havuç, ıspanak ve Omega 3 yağ asitlerinden daha fazla Omega 3, beta karoten ve E vitamini bulunuyor. Semizotu bitkisi, kuraklığa ve yaz sıcağına tahammül edebilir. Semizotu, çiğ veya pişmiş olarak yenebilen yeşil, yapraklı bir sebzedir.
Bilimsel olarak Portulaca oleracea olarak bilinir ve domuz otu, küçük tavşan otu, şişman otu ve pursley olarak da adlandırılır. %93’ü sudan oluşur. Kırmızı sapları ve küçük, yeşil yaprakları vardır. Ispanak ve su teresine benzer hafif ekşi veya tuzlu bir tada sahiptir. Salatalarda veya sandviçlerde olduğu gibi ıspanak ve marul kullanımına benzer şekillerde kullanılabilir. Semizotu dünyanın birçok yerinde, çok çeşitli ortamlarda yetişir. Semizotu geleneksel/alternatif tıpta da yer alır.
A ve C vitamini, magnezyum, manganez, potasyum, demir, kalsiyum, B vitaminleri, folat, bakır ve fosfor içerir. En düşük kalorili sebzelerden biridir. İşte, semizotu faydaları!
- Hastalıklardan koruyor.
- Böbrekte kum ve taşı döküyor.
- Yorgunluk, halsizlik ve depresyona iyi geliyor.
- Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
- Kalbi koruyor.
- Kolesterolü düşürüyor.
- Kanser hastalarına öneriliyor.
- Kabızlığı önlüyor.
- Cildi ve gözü koruyor.
- Formda kalmaya yardımcı oluyor.
Semizotu Nasıl Tüketilir, Nerelerde Kullanılır?
Yoğurtlu semizotu kürü ile diyet yapılmaktadır. Taze soğan, semizotu yaprakları, taze nane ve yoğurdu harmanlayıp gündüz ve gece yatmadan birer kase tüketilebilir. Semizotunu yorgunluk atmak, cildi beslemek, bakım yapmak, akne ve sivilce gidermek, daha iyi uyumak adına tüketenler de oluyor. Semizotu çiğ, haşlanmış, kızartılmış, püre şekillerinde yenebilir. Yemeklerde ve salatalarda kullanılır.
Mis gibi kokan bu bitki bahçecilikte süs bitkisi olarak yetiştirilebilir. Koku, tat ve aroma kattığı her yere girebilir. Salata, çorba, cacık, börek, garnitür, yemek, ot kavurma, turşu halinde kullanılabilir. Semizotu suyu doğrudan cilde uygulanabilir. Bu da, cilt tahrişlerini yatıştırır ve yaraların iyileşmesini sağlar. Birkaç yaprak semizotu çiğnemek diş etlerini rahatlatır ve boğaz ağrısını yatıştırır. Bitki çayı ise idrar söktürücüdür.
Semizotunun Zararları Var Mıdır?
Semizotu fazla miktarda oksalat içerir. Bu da böbrek taşı riskine yol açabilir. Böbrek taşı riskini azaltmak için yoğurtla birlikte tüketilebilir. Ya da kaynar suda bekleterek temizlenmelidir. Bunun dışında bilinen bir zararı ve yan etkisi yoktur.