Bamya Tohumu Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bamya tohumu faydaları nelerdir? Bamya tohumu nedir nasıl elde edilir, özellikleri nelerdir, nasıl ve nerelerde kullanılır, herhangi bir zararı var mı gibi soruları yanıtlayacağız. Bamya en faydalı sebzelerden biri, bilim dünyasının sürekli hakkında yeni özellikler keşfettiği bu mucizevi gıdanın tohumları da bir o kadar değerli. Zengin mineral, vitamin ve diyet lifi içeriği sayesinde birçok sağlık sorununa deva oluyor. Tüylü dış yapısı ve yumuşak iç yapısı sebebiyle birçok kişinin tüketemediği bamyayı farklı şekillerde tüketmek mümkün. Sebzenin içindeki çekirdekler ayrılıp kurutularak satılıyor ve buna bamya tohumu adı veriliyor. Peki, bamya tohumu nasıl elde edilir, faydaları, yan etkileri, özellikleri, kullanım alanları ve tüketim şekli hakkında tüm detaylar yazının devamında…
Bamya Tohumu Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Bamya tohumu, Asya ülkelerinde ve dünya genelinde şifalı özellikleri sebebiyle tıp sektöründe kullanılan bamya bitkisinin tohumudur. Magnezyum, diyet lifi, demir, A ve C vitamini içeren bamya sebzesi, son yıllarda tohumu ile de öne çıkan besinlerden biri olmuştur. Eklem ve diz ağrısı çekenler ve bağırsak hastalıklarından muzdarip olanlar için çok faydalıdır. Bamya tohumu, sağlık açısından oldukça önemli bir hale gelmiştir. Bamya tohumları ile bitkisel karışım ve kürler hazırlanabilir. İşte, bamya tohumu faydaları!
- Yüksek vitamin ve mineral içeriğine sahiptir
- Enfeksiyonlara karşı koruyucu etki sağlar
- Kansere karşı korur
- Sindirim sistemini düzenler
- Bilişsel fonksiyonları iyileştirir
- Kilo vermeye yardımcıdır
- Bağırsakları temizler. İdrar söktürücüdür
- Gerginliği ve stresi önler
- Karaciğer sağlığını korur
- Kanserli hücreleri yok eder
- Kolesterolü dengeler
- Diyabet hastalarının kan şekerini dengede tutar
- A, C ve K vitaminleri bakımından zengin olan bamya tohumu, bağışıklık sistemini güçlendirir
- Gebelik döneminde folik asit ihtiyacını karşılar
- Eklem ve diz ağrılarını azaltır.
Bamya Tohumu Nasıl ve Nerelerde Kullanılır?
Bamya tohumu çiğ olarak direkt yutulabilir. Zayıflama sürecine katkı sağlar. Ardından bol su içmek yararlı olacaktır. İçme suyunda bekletilen bamya tohumları ile kilo verme süreci hızlandırılabilir. Bamya tohumu kürünü;
10 adet tohumu ezip 1 tatlı kaşığı balla ve zeytinyağı ile karıştırıp macun yaparak hazırlayabilirsiniz. 1 hafta boyunca her gün birer kaşık bu kürden tüketerek, yukarıda saydığımız sağlık sorunlarına şifa bulabilirsiniz.
Bamya tohumlarını taneli olarak tek başına ya da besinlerle karıştırarak tüketebilirsiniz. Tohumların yutulması güç olabilir. Tohumları daha rahat yutmak için tıpkı karabiberdeki gibi bamya tohumlarını toz haline getirebilirsiniz. Bu tozu yoğurtla karıştırarak yiyebilir veya kaynar su ekleyerek çayını da yapabilirsiniz. Bir başka tüketim şekli de bamya tohumlarının su içerisinde bekletilmesidir.
Bamya Tohumunun Zararları Var Mıdır?
Bamya tohumunun kanıtlanmış bir yan etkisi yoktur. Fakat bu besine karşı alerjisi olanlar olabilir. Alerji belirtisi görüldüğünde mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Tohumların yutulması biraz riskli olduğundan dikkatle çiğnenmeli hatta önce öğütülmeli ve çocuklardan uzak tutulmalıdır.