Tarçının Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Tarçın, bilimsel olarak Cinnamomum olarak bilinen ağaçların iç kabuklarından elde edilen bir baharattır. Geçmişi eski Mısır’a kadar uzanır. O çağlarda krallara layık bir hediye olarak görülürdü. Bu günlerde tarçın ucuzdur, her süpermarkette bulunur ve çeşitli yiyecek ve tariflerde bir malzeme olarak kullanılır. Tarçın, tarçın ağaçlarının sapları kesilerek yapılır. Daha sonra iç kabuk çıkarılır ve odunsu kısımlar çıkarılır. Metabolizma üzerinde muhteşem etkilere sahip olan baharatın halen özellikleri araştırılmaktadır. Tarçının faydaları, özellikleri, kullanım yerleri, tüketim şekli ve yan etkileri merak ediliyor. İşte, tarçın baharatı hakkında bilinmesi gerekenler!
Tarçının Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Tarçın baharatı bir renge adını veren, kokusu ve tadı ile diğer baharatlardan ayrılan özel bir besin kaynağıdır. Gerçek tarçın Seylan türü iken, yaygın olarak kullanılan tarçın Cassia türündendir. Tarçın ağaçlarının saplarının kabuğundan elde edilen toz ve rulo şeklinde bulunan bir baharattır. Tarçının belirgin kokusu ve tadı, sinnamaldehitte denilen yağlı kısmındaki bir bileşikten kaynaklanır. Tarçın, polifenoller gibi güçlü antioksidanlarla yüklüdür. Antioksidanlar, vücudunuzu serbest radikallerin neden olduğu oksidatif hasardan korur. Tarçın, sarımsak ve kekik gibi süper gıdalardan biridir. Aslında tarçın o kadar güçlüdür ki doğal bir gıda koruyucusu olarak kullanılabilir. İşte, tarçının faydaları:
- Antioksidan içeriği yüksektir.
- Enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.
- Diyabet ve kardiyovasküler hastalıklarla savaşır.
- Nörolojik hastalıklara yakalanma riskinden korur.
- Anne sütünü artırır.
- Kilo vermeye yardımcı olur.
- Magnezyum, kalsiyum, lif ve demir kaynağıdır.
- Kan şekeri seviyelerini düşürür.
- Zatürre ve bronşit gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.
- Kolesterolü düşürür.
- Soğuk algınlığına iyi gelir.
- Mide ağrısı, bulantı ve hazımsızlığa iyi gelir.
- Eklem ağrılarını azaltır.
- Hafızayı canlandırır.
- Bakterilerin vücuda yayılmasını önler.
- Adet öncesi stresi azaltır.
- Kanser türlerine karşı savaşır.
Tarçın Nasıl Tüketilir? Nerelerde Kullanılır?
Tarçın yemeklerde, içeceklerde ve tatlılarda lezzetlendirici olarak kullanılabilir. Tarçın çubukları çay, kahve ve suyun içinde kullanılabilir. Tarçın demlenerek çayı yapılabilir. Günde bir fincan tarçın çayı içilebilir. Tarçın yağları hem ağrıları dindirir hem de cilde faydalıdır. Ağrılı sırt ve bel bölgelerine yağı ile masaj yapılabilir. Tarçın toz olarak tüketilecekse, gün içinde en fazla yarım çay kaşığı kadar alınmalıdır. Direkt tüketilmesi önerilmez. Tatlılarda, bazı yemeklerde (dolma ve çorbalar) ve çay gibi içeceklerde kullanılır. Tarçınlı su iştahı bastırır.
Tarçının Zararları Var Mıdır?
Yan etkileri çok az olmasına ve seyrek durumlarda görülmesine karşın; kronik hastalıkları olanlar, ilaç kullananlar ve alerjik reaksiyonlardan muzdarip kişiler, tarçın ve yan ürünlerini tüketmeye başlamadan önce mutlaka hekimlerine danışmalıdır. Aşırı miktarda tarçın tüketmek karaciğer yetmezliğine neden olabilir. Cilde direkt uygulandığında ciltte kaşıntılı yanma hissi yaratıp tahrişe neden olabilir. Çok tüketildiği takdirde, nabzı arttırabilir. Su içmeden direkt olarak tarçın tozu yemek oldukça risklidir, ciddi bir boğulmaya neden olabilir.