Isırgan Otu Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Isırgan otu (Urtica dioica), antik çağlardan beri tıpta kullanılmaktadır. Artrit ve bel ağrılarını tedavi etmek ve vücudu ısıtmak için yararlanılan geleneksel değeri yüksek bir bitkidir. Yaprakları vücuda temas ettiğinde yanma hissi verir. Isırgan otu çiğ hali dışında kurutulmuş, dondurulmuş ve pişirilmiş şekilde kullanılabilir. Pek çok doğal kaynaklı ürün gibi ısırgan otu faydaları ve özellikleri de merak ediliyor. Bu bitki nerelerde nasıl yetişir, özellikleri ve yararları nelerdir? Yan etkileri var mı ve nasıl kullanılır detaylı bir şekilde anlatacağız. İşte, ısırgan otu hakkında bilinmesi gerekenler!
Isırgan Otu Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Isırgan otu yüzyıllardır tedavi amaçlı kullanılmıştır. Yaprakları dikenli ve ciltle temas ettiğinde tahriş edicidir. Ağrı kesici, mikrop önleyici ve antioksidan özelliklere sahiptir. Kemik, böbrek ve kalp damar sağlığı için oldukça faydalı bir bitkidir. Isırgandan çorba ve börek yapılır ve en meşhur yemek tarifleri bunlardır. Isırgan otu çayı ve yağı da piyasada bulunur. A, B2, C, D, K vitaminleri, histamin, potasyum ve kalsiyum içerir. Kuzey Asya kökenli bir bitkidir. Türkiye de dahil pek çok ülkede yetiştirilir. İşte, ısırgan otunun tüm faydaları:
- Mide bulantısı ve ishali azaltır.
- Basur ve ülser için yatıştırıcıdır.
- Anne sütünü artırır.
- Diş eti iltihabı ve diş kanamalarını azaltır.
- Böcek ısırıklarını tedavi eder.
- Kanser oluşumunu önler.
- Saç dökülmesini engeller.
- Suçiçeği, yanık ve egzama gibi cilt sorunlarını tedavi eder.
- Prostat sağlığını korur.
- Kemik ve iskelet bütünlüğünü korur.
- Ağrıları hafifletir. Romatizmaya faydalıdır.
- Alerjik hastalıklara iyi gelir.
- Astım ve nezle gibi solunum sorunlarını yatıştırır.
- Kalp sağlığını korur.
- Böbrek taşlarını önler.
- Vücudun toksinlerden temizlenmesini sağlar.
Isırgan Otu Nasıl Tüketilir? Nerelerde Kullanılır?
Isırgan otu tonik ve maskelerde kullanıldığında, yara izleri, leke ve kırışıklık gibi sorunları çözebilir. Saç sağlığı ve dökülmeyi önlemek için kaynatılan ısırgan yaprakları süzülüp, saç durulamasında bu su kullanılabilir. Isırgan yaprakları ve çiçekleri kaynar suda 5 dakika demlenerek çayı yapılabilir. İçerisine diğer bitki ve baharatlar eklenebilir. Isırgan kök veya tohumlarından çay hazırlanabilir. Yemekler için ise ıspanak gibi sebzelerde yapılan işlemler uygulanır. Püre haline getirilebilir ve makarna, salata gibi yemeklere eklenebilir. Isırgan otlu krem ve ekstreler ağrıya bölgeye sürülebilir. Kapsül ve tabletleri de piyasada mevcuttur.
Isırgan Otunun Zararları Var Mıdır?
Isırgan otu kilo verdirir, metabolizmayı hızlandırır ve kan şekerini düşürür. Diyabet hastaları veya kilo almak isteyenler için ideal olmayabilir. Aşırı su kaybına sebep olabilir, bu nedenle suyla beraber tüketilmelidir. Hamileler ve çocuklar doktor önerisi olmadan ısırgan otu tüketmemelidir. Yüksek tansiyon ve idrar yolu hastalıkları sorunu olanlar uzak durmalıdır. Düzenli ilaç kullanan, kronik rahatsızlığı olan ve cildi alerjik yapıda olan kişilerin hekim önerisi olmadan bu güçlü bitkiye başvurmaması önemlidir.