Havucun Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bilimsel adı Daucus carota olan havuç, birçok kişinin severek tükettiği şifalı bir kök sebzedir. Kütür kütür gevrek, leziz ve son derece besleyicidir. Havuç özellikle iyi bir beta karoten, lif, K1 vitamini ve potasyum ve antioksidan kaynağıdır. Kalorisi düşük olsa da şeker içerir. Kilo vermeye, göz sağlığını geliştirmeye ve kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. Havuca rengini veren karoten bileşeni, aynı zamanda kanser riskini azaltan bir antioksidandır. Havucun sarı, beyaz, turuncu, kırmızı ve mor dahil olmak üzere birçok türü vardır. Çok iyi bir A vitamini kaynağıdır. Havucun faydaları, varsa zararları, özellikleri, yetiştirilmesi, mevsimi ve kullanım-tüketim şekli merak ediliyor. Biz de bu makalemizde havuç hakkında merak edilen tüm soruları yanıtlamaya çalıştık.
Havucun Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Havuç hem kış hem de de yaz sebzesidir. Temmuz-Ekim ayları arasında hasat edilir. Başta da belirttiğimiz gibi, havucun besleyici öğeleri onu en değerli yiyeceklerden biri yapıyor. Beta karoten ve A vitamini dışında protein, bakır, kalsiyum, selenyum, çinko, magnezyum, karbonhidrat, şeker, lif, biotin, potasyum, B6 ve K vitaminlerini içerir. Havucun faydaları bunlarla sınırlı kalmıyor.
Akciğer, göğüs, mide, kolon ve prostat gibi kanser türleri ile savaşmaya yardımcı bileşenlere sahiptir. Kötü kolesterol seviyelerini düşürür. Kilo vermek için en etkili besinlerden biridir. Göz sorunlarını tedavi eder ve önler. Havuçta bol bol lif vardır, bu nedenle kabızlığı önler ve zayıflama sürecine katkı sağlar. Vücutta iltihabı azaltarak kalp damar hastalıklarını ve kronik rahatsızlıkları önler. Erken bunama, tip 2 diyabet, ülseratif kolit gibi ciddi sağlık sorunlarında riski azaltır.
Havuç Nasıl Tüketilir? Nerelerde Kullanılır?
Havuç ile sayısız tarif çıkartılabilir. Havuç topları, havuç tarator, havuçlu kek, havuç suyu bunlardan bazılarıdır. Tatlılarda, yemeklerde, salatada, meyve sularında her şekilde yer alabilen çok yönlü bir sebzedir. Havuç yağının ise güçlü bir aroması vardır ve cinsel isteği artıran afrodizyak etkisine sahiptir. Siyah ve mor renkli türleri şalgam başta olmak üzere çeşitli içeceklerin yapımında kullanılır. Aynı zamanda koyu renkli türleri, turşu yapımında ve tedavilerde kullanılır. Havuç yağını bir pamuk yardımıyla cildinize sürebilirsiniz. Cilde bakım yaparak yumuşaklık ve canlılık kazandırır. Havuç ve yan ürünleri güneş kremi, merhem, yüz maskesi, koku gibi pek çok kozmetik ürününde kullanılmaktadır.
Havucun Zararları Var Mıdır?
Havuçta bulunan beta karoten sebebiyle çok fazla tüketilmesi cildin rengini değiştirebilir. Ancak bu durum geçicidir. Fazla havuç tüketenler, A vitamininden faydalanmak yerine, vücudundaki A vitaminini eksiltebilir. Bu da gözler, bağışıklık sistemi, cilt ve kemiklerde olumsuz etkiler yaratabilir. Çiğ havuç yiyenler bazı durumlarda ağızda kaşıntılı alerji ile karşılaşabilir. Pişmiş havucun glisemik indeksi çok fazla yükselmemektedir. Yine de şeker içerdiğinden dikkatli ölçüde tüketilmesi doğru olacaktır. Her gıda gibi havucun da haftada belli günlerde birer porsiyon kadar tüketilmesi sağlıklı etkilerinden yararlanmak adına ideal olacaktır.